Към съдържанието

Със здраве ще спечелим

08.10.2016

Лечението с тамоксифен или друг клас лекарства, наречени ароматазни инхибитори се намали риска от развитие на рак в другите им на гърдата рак на гърдата пациентите, ново проучване установи.

Някои видове рак на гърдата разчитат на естроген, за да им помогне да растат, и наркотици като тамоксифен или на ароматазни инхибитори (които включват анастрозол) отдавна са предписани за някои преживели рак на гърдата.

Тамоксифен блокове естрогенни рецептори в клетките на гърдата, за да попречат на растежа на рак. Анастрозол спира производството на естроген в мастната тъкан, което прави малки количества от хормона.

Според предварителна информация в новото изследване, около 5 процента от пациентите с рак на гърдата развият рак в другите им гърдата (контралатерален рак на гърдата) в рамките на 10 години след първоначалното им диагноза рак на гърдата. Предварителните клинични проучвания са заключили, че тамоксифен и ароматазни инхибитори намаляват този риск, но тяхното въздействие върху реалното лечение на пациентите е неясно.

Новото изследване е водена от Гретхен Gierach, на американския национален институт по здравеопазване, и обхваща почти 7500 жени, диагностицирани с инвазивен рак на гърдата в периода между 1990 и 2008.

Повечето от пациентите са бяло и средната им възраст при поставянето на диагнозата е почти 61. Тамоксифен е бил използван от 52 процента от пациентите в продължение на средно малко над три години.

Ароматазните инхибитори са били използвани от почти 26% от пациентите. Около половината от тази група се ароматазни инхибитори с тамоксифен в продължение на средно 2.2 години, а около половината взе ароматазни инхибитори сам в продължение на средно почти три години.

По време просто повече от шест години на проследяване, 248 от пациентите в проучването са били диагностицирани с рак се появява в по-рано незасегнати гърдата.

Въпреки това, рискът от това да се случи е намалял по-дългите пациентите взеха тамоксифен, екип Gierach намери. В сравнение с тези, които не са взели лекарството, настоящите потребители са имали 66 процента по-малък риск след четири години като тамоксифен. намаляване на риска са по-малки, но значими най-малко пет години след спиране на лечение с тамоксифен, отбелязват авторите на изследването в съобщението за пресата.

Използването на инхибитори на ароматаза без тамоксифен се свързва с намален риск от рак на гърдата преди незасегнати, резултатите показват.

Реклами

Коментарите са изключени.

%d блогъра харесват това: